Mathijs Smit
FINANCIEEL-ECONOMISCH JOURNALISTOver_Mathijs_Smit.html
 

Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006) leidde ruim twintig jaar SHV Holdings, het grootste familiebedrijf van Nederland. Onder zijn leiding als bestuursvoorzitter, president-commissaris en grootaandeelhouder groeide shv uit tot een machtig miljardenconglomeraat met activiteiten over de hele wereld en in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven.

Bij het grote publiek genoot Fentener van Vlissingen vooral bekendheid als filosoferende, dichtende en relativerende miljardair, die het liefst in een simpele blokhut zonder sanitair op zijn Schotse landgoed Letterewe verbleef. Zijn profiel werd de laatste jaren van zijn leven steeds meer bepaald door de African Parks Foundation, die hij oprichtte en financierde om de wildparken van Afrika te redden en te beschermen.

Wie was deze markante captain of industry werkelijk, en wat is het geheim van zijn succes? In deze biografie gaat historicus en journalist Mathijs Smit op zoek naar de man achter het imago. Filosoof-miljardair beschrijft onder meer Fentener van Vlissingens achtergrond, zijn jonge jaren, de keuze voor het familiebedrijf in de jaren zestig, de problemen en successen bij SHV, zijn genezing van kanker begin jaren tachtig, zijn vriendschap met de Oranjes en zijn paradoxale liefde voor de natuur en de jacht. Ook reflecteert de biografie op de erfenis die Fentener van Vlissingen heeft achtergelaten.

Bestel hier
Filosoof-miljardair
>>http://www.bol.com/nl/p/filosoof-miljardair/1001004010224251/

De pers over ‘Filosoof-miljardair’:


‘Soepel geschreven beeld van een markante en charismatische entrepreneur’

NRC Handelsblad


‘Een opmerkelijk en indrukwekkend boek’

Financial Investigator


‘Geslaagd het deksel op te tillen van een fascinerende

maar gesloten ondernemer’

het Financieele Dagblad


‘Uitstekend gedocumenteerde biografie (...) over flamboyante
en raadselachtige zakenman’

Management Team


‘Goed leesbaar portret (...) maakt duidelijk dat het bij de rijkste familie

van Nederland niet altijd koek en ei was’

Trouw


‘Een waar meesterwerk’

website Managementboek

Voorpublicatie ‘Filosoof-miljardair’ in het Financieele Dagblad  >>
Boek_files/Voorpublicatie_FD.pdf

Radio-interviews over ‘Filosoof-miljardair’: